uppdaterat tisdag 17 september

Driftstörningar

Akuta ärenden
Simrishamn
Tomelilla
Vardagar, kl 7-16
0417-77 78 00
0417-77 78 00
Övrig tid
040-676 90 80
040-676 90 85
1

Akut ledningsarbete på Nybogatan i Tomelila

På grund av ett akut ledningsarbete på Nybogatan i Tomelilla har vi stängt av vattnet för boende på delar av Nybogatan och Larmgatan. Vattnet beräknas vara tillbaka 16:00. Vatten finns att hämta i vattenkiosken på Gladanleden 2. När vattnet åter släpps på, låt det rinna en stund innan användning för att minska luft och missfärgning. Tack för din förståelse.


Har du inte fått SMS/e-post med information om detta? Anmäl dig då till vår SMS-tjänst där du får information skickad till dig gällande till exempel driftstörningar som berör din fastighet.

https://osterlenva.se/kundservice

Tomelilla kundtjänst
2

Ökad vattenförbrukning i och kring Eljaröd

Vi har sett en ökad förbrukning av vatten i och kring Eljaröd.

Vi ber därför dig som fastighetsägare i området att kontrollera din VA-anläggning för att upptäcka eventuella vattenläckor. Om du upplever ett susande ljud eller att siffrorna snurrar på vattenmätaren trots att inget vatten tas i huset kan du ha en vattenläcka i huset.

Har du inte fått sms/e-post med information om detta? Anmäl dig då till vår sms-tjänst där du får information skickad till dig gällande till exempel driftstörningar som berör din fastighet.

https://osterlenva.se/kundservice

Tomelilla kundtjänst

Havängs sommarby

Havängs sommarby ska anslutas till det kommunala avloppsnätet och samtidigt få nya vattenledningar. Målet är att säkerställa att föroreningar från spillvattnet inte hamnar i naturen och att hushållen får en framtidssäkrad avloppshantering. På denna sida hittar du information om projektet och hur det påverkar dig som fastighetsägare.

Tidplan

  • Vecka 34-42


Vänligen respektera arbetarna i området genom att hålla låg hastighet förbi pågående arbete och följ tillfälliga skyltar för omledning av trafik. Tack!

Frågor och svar

Kostnader – anläggning, anslutning

Vad kommer det att kosta?

Kostnaderna består dels av anläggningsavgift, dels kostnader för att dra ledningar ut till förbindelsepunkten. Anläggningsavgiften betalas först när projektet är färdigställt, det är först då fastighetsägarnas avgiftsskyldighet inträder, vilket beräknas bli 2026. Enligt dagens taxa skulle anläggningsavgiften bli ca 65 000 kr per fastighet. Denna avgift gäller 1 bostadsenhet, finns fler bostadsenheter räknas dessa som separata och då är anläggningsavgiften högre.  Taxan beslutas av kommunfullmäktige och den höjs oftast årligen.

Avbetalning på anläggningsavgiften, hur funkar det?

Det finns möjlighet att lägga upp en avbetalningsplan för anläggningsavgiften, hör av er till oss så pratar vi om ert enskilda fall.

Hur påverkar anslutningen till spillvattennätet mina brukningsavgifter?

Idag betalar ni 75% av den fasta och den rörliga avgiften för dricksvatten, när ni kopplar in er på spillvatten kommer ni istället betala 100% av den fasta och rörliga avgiften.

Om jag behöver ha en LTA-pumpenhet till mitt hus, vad är driftkostnaderna per år?

Om det är kommunen som äger pumpenheten så är den enda kostnaden du själv behöver stå för elförsörjning till pumpen. Och kostnad för det är helt individuellt och styrs av vilket elavtal du har med din nätägare och hur mycket pumpen belastas. Om du själv äger pumpenheten så står du som ägare helt för alla servis- och underhållskostnader samt elkostnad. Service- och underhållskostnader styrs av vilket fabrikat ni har valt.

Vad beräknas anslutningsavgiften bli för varje husägare 2026? Vad är avgiften idag 2023?

Att koppla in spillvatten på en fastighet som redan har dricksvatten kostar idag 64 868 kronor. Det är svårt att säga vad ökningen blir eftersom det är politiska beslut. Inför 2023 höjdes anläggningsavgifterna med 7 %. Förslag inför 2024 är 5,6 %.

Varför betalar inte fastighetsägarna anslutningarna?

Vi kommer att fakturera anläggningsavgift till respektive arrendator (alltså husägare), detta med stöd i § 2 i lagen om allmänna vattentjänster som definierar fastighetsägare så här: Den som äger fastighet inom en allmän VA-anläggnings verksamhetsområde eller innehar sådan fast egendom med tomträtt, ständig besittningsrätt, fideikomissrätt eller på grund av testamentariskt förordnande. Den som arrenderar anses vara den som har nyttan av en VA-anläggning och ska därför betala anläggningsavgiften.

När ansluta, tidplan, etapper

När börjar ni gräva?

Vi har ännu inte en fastställd tidplan. Hela projektet ska vara klart 31 december 2025.

Vilka olika etapper kommer området att delas in i och när gräver ni i de olika etapperna?

Entreprenören gör en tidplan med etapper så att ni som bor i området vet var och när det ska grävas.

När kan jag koppla på mina ledningar?

Under våren 2026 så kommer vi att skicka ut en förbindelsepunktskarta. Så tidigast våren 2026.

Kommer projektet att pågå under sommar och semestertider?

Vår ambition är att inget arbete ska ske i området under semesterperioden samt påskveckan. Är projektet försenat kommer vi dock använda möjligheten att arbeta under dessa tider.

När är det lämpligt att börja planera för grävning?

Om man är intresserad av att koppla in sig så snart Österlen VA har färdigställt ledningar och pumpstationer i området samt ledningsarbeten i centrala Kivik är det lämpligt att kontakta en lokal entreprenör under hösten 2025.

Om man har en stenkista för dusch och disk, när måste jag ansluta mig?   Stenkista är inte en godkänd anläggning att släppa sitt avlopp till och därför bör man snarast koppla bort stenkistan, och antingen koppla in dusch/disk till sin befintliga anläggning om man avser behålla denna. Alternativt koppla in sig i den nya anslutningen ute i gatan.

Jag har en septitank för toalett, när måste jag ansluta mig?

Det styrs av föreläggandet från miljöförbundet. Är du osäker så ska du kontakta Ystad Österlenregionens miljöförbund i Tomelilla.

När vet jag om jag ska ha LTA eller självfall? Det kan vi lämna besked på när vi har en klar projektering.

Lätt trycksatt avlopp – LTA

Vad avgör om jag får en LTA-pumpenhet eller självfall?

Om det ligger en självfallsledning i gatan, ska du i första hand ansluta dig med självfallsledning från huset fram till förbindelsepunkt. Om det p.g.a. topografin, till exempel att ditt hus ligger lägre än stamledningen i gatan eller att andra fysiska hinder inne på tomten gör det omöjligt, får ni installera en pumpenhet för lätt trycksatt ledning (LTA) som pumpar ut spillvattnet från ditt hus till ledningen i gatan. I dessa fall bekostar du som husägare både grävning, ledning och LTA-pumpenhet. Om det ligger en tryckledning i gatan så är det enda sättet ni kan ansluta på, därmed står kommunen för utrustning och installation. I bägge fall står du som husägare för elanslutning till pumpenheten.

När vi skriver pumpenhet menas pump+tunna.

Vem betalar för LTA-pumpenheten?

Om ditt hus ligger lägre än stamledningen i gatan eller om andra fysiska hinder på tomten gör det omöjligt att ansluta med självfall, får ni installera en LTA-pumpenhet som pumpar ut spillvattnet från ditt hus till ledningen i gatan. I dessa fall bekostar du som husägare både grävning, ledning och LTA-pumpenheten samt driftskostnader.

Vad kostar det?

Det är upp till husägaren att inhämta offert på utrustning och installation. Då alla hus har oliak förutsättningar så är det svårt att bedöma ett generellt pris.

Om man får besked om att ens fastighet ska anslutas via ett lätt trycksatt system. Den el som krävs till pumpen, är det el från respektive fastighet?   Pumpenheten förses med el som kommer från ditt hus och det ska installeras av en behörig elektriker. Husägaren står för elkostnad.

Jag har källare, vilken lösning kan jag välja?  Om man har källare så är lätt trycksatt avlopp (LTA) mest troligt den enda möjliga lösningen då vi inte kan lägga stamledningen lägre än utgående avlopp från huset. Man bör vara inställd på att den dagen man ska koppla om sig blir det stora ingrepp i trädgården. Har du källare är det du som husägare som står för kostnaden för pumpenhet och elförsörjning.

Ska pumpenheten (LTA) ligga nära förbindelsepunkten?

Det bestäms från fall till fall. Kontakta byggledaren för att få information om förutsättningarna för just din tomt.

Vem äger pumpenheten för lätt trycksatt avlopp?

Området kommer till största del ha ledningar med självfall. Några gator kommer dock behöva en trycksatt ledning och i de fallen måste tomterna ha en pump på tomten.

Om vi måste lägga trycksatta spillvattenledningar i gatan utanför din tomt så måste du ha en spillvattenpump på tomten, då står Österlen VA för kostnaden för pumpenheten och den tillhör Österlen VA. Du ansvarar och står för elen till pumpenheten och ser även till att den är i drift samt felanmäler till Österlen VA om den stannar.

Om vi har självfallsledning i gatan utanför din tomt och tomtens läge och markförhållande gör att du inte kan ansluta till självfallsledningen i gatan utan att pumpa ut spillvattnet, då bekostar och ansvarar du för pumpenheten och alla kostnader kring den.

Förbindelsepunkt

Var kommer förbindelsepunkten att placeras?

Vi strävar efter att upprätta förbindelsepunkten så nära er befintliga enskilda anläggning som möjligt, dock alltid 0,5 meter utanför fysisk eller tolkad tomtgräns. Samråd gällande placering av förbindelsepunkt kommer att ske mellan husägare och byggledare.  Du får själv önska var vi ska sätta av den för att det ska bli så smidigt som möjligt för dig att gräva inne på tomten.

När får jag reda på var min förbindelspunkt placeras?

Någon gång till våren 2026. Då har entreprenören hunnit ta fram en tidplan för hela projektet.

Framkomlighet och vägavstängningar?

Kommer vägarna att stängas av?

Vi strävar efter att minimera störningar i området men viss omledning av trafik kommer att ske.

Kommer jag att komma åt uppfarten till mitt hus?

Alla fastigheter i området kommer att beröras i någon form. Vi strävar efter att minimera störningar i området men viss omledning av trafik kommer att ske. Om just din fastighet berörs kommer du att få meddelande om detta i förväg.

Jag har en elbil, kommer jag att kunna ladda den som vanligt vid mitt hus?

Det kan vid grävning i gatan innebära att man under en eller ett par dagar inte kan nå sin laddbox. Vi jobbar på att hitta en lösning och återkommer med information på hemsidan.

Befintlig anläggning

Jag har en ny anläggning som fungerar bra. Måste jag ändå ansluta?

Nej, men du måste betala anslutningsavgiften även om du väljer att inte ansluta dig till det kommunala spillvattennätet. Om en fastighet ingår i verksamhetsområdet till vilket ett antal vattentjänster är knutna och huvudmannen har upprättat en förbindelsepunkt som också har blivit förmedlad, är fastighetsägaren skyldig att betala anslutningsavgifter, och andra avgifter enligt taxa, om inte fastighetsägaren kan tillgodose sitt behov bättre genom sin egen anläggning. Detta har prövats ett antal gånger av Statens VA-nämnd och det har hittills inte funnits någon enskild spillvattenanläggning som har ansetts bättre än den allmänna anläggningen.

Vad gör jag med min nyligen anlagda och fungerande avloppsanläggning? Hur vet jag om den är godkänd?

Kontakta Miljöförbundet för bedömning.

Kommer Österlen VA att lösa in min befintliga anläggning?

Det beror på om din anläggning är godkänd av miljöförbundet och hur gammal den är är. Den kan vara max 10 år. Kontakta Österlen VA för bedömning i varje enskilt fall.

Om jag inte har en godkänd anläggning, när måste jag ansluta mig?

När huvudledningar och servisledningar området är färdigbyggda och anläggningsavgiften är betald ska du ansluta dig så snart som möjligt. Du kommer få en karta som visar din förbindelsepunkt och i samband med det skickas fakturan. När fakturan är betald går det bra att ansluta sig. Enligt planen kommer det att ske i början av 2026.

Vem ombesörjer sluttömning av tank?

Tömning beställs via Ökrab. Läs mer på Ökrabs hemsida.

Jag har en ny anläggning som fungerar bra. Måste jag ändå ansluta?

Nej, men du måste betala anslutningsavgiften även om du väljer att inte ansluta dig till det kommunala spillvattennätet. Om en fastighet ingår i verksamhetsområdet till vilket ett antal vattentjänster är knutna och huvudmannen har upprättat en förbindelsepunkt som också har blivit förmedlad, är fastighetsägaren skyldig att betala anslutningsavgifter, och andra avgifter enligt taxa, om inte fastighetsägaren kan tillgodose sitt behov bättre genom sin egen anläggning. Detta har prövats ett antal gånger av Statens VA-nämnd och det har hittills inte funnits någon enskild spillvattenanläggning som har ansetts bättre än den allmänna anläggningen.

Vattenmätare

När får vi digitala vattenmätare?

Många av fastigheterna i området har redan digitala mätare. Inom några år ska alla vara utbytta. Vi håller på att utveckla rutiner för den digitala avläsningen.

Teknik

Hur djupt måste min ledning ligga?

Det styrs av på vilket djup utgående ledning har från huset, men minst frostfritt djup cirka 1-1,2 meter.

Om man har pump, hur högt kommer den att låta?

Det kan förekomma ett lågt ljud från pumpen när den används, men ska inte upplevas som störande. När den inte används så låter den inte.

Hur djupt ska anslutningspunkt ligga?

Det styrs av djupet på ledningen i gatan som i sin tur beror på gatans bredd. Det spelar också roll i vilken ände av ledningen du bor. Vårt mål är att stamledningen ska ligga så djupt som det är möjligt.

Vilken lutning ska ledningen ut till anslutningspunkten ha?

Ledningen bör ha ett fall på minst 10 promille. Därmed är den självrensande.

Det är höjdskillnad på min tomt, hur vet jag om det blir självfall?

Det vet vi först när projekteringen klar.

Kräver pumpenheten ström hela året?

Den ska alltid vara ansluten till ström men förbrukar bara el när den jobbar.

Har ni koll på el- och fiberledningar i marken?

Ja

Kan jag låta befintliga rör ligga kvar istället för att gräva nya?

Ja det kan man göra men ett tips är att byta dessa när man ändå gräver. Då kan du vara säker på att det nya röret har 80 år i livslängd.

Övrigt

Vad är det för pinne som står på min tomt? Du som husägare har möjlighet att önska var du vill ha den nya anslutningen (förbindelsepunkten) utanför tomtgränsen. En slutlig placering görs tillsammans med byggledaren på Österlen VA och dokumenteras.

Kan jag flytta pinnen?

Vill du flytta pinnen ska detta kommuniceras med byggledaren i god tid innan vi börjar gräva i gatan.

Finns avloppsledningar mellan Ravlunda och Kivik?

Delvis, sträckan genom centrala Kivik ska färdigställas 2026.

 

Inspelad sändning av informationsmötet

Del 1 – klicka här
Del 2 – klicka här

Nedmontering av avloppsanläggning

Information_nedmontering_avloppsanläggning.pdf

Kontakt Ystad Österlen miljöförbund:  exp@ystadosterlenmiljo.se

Slamtömning – Ökrab

Tänk på att beställa en sluttömning av den gamla brunnen före inkoppling på det kommunala avloppsnätet.

Läs om detta på Ökrabs hemsida.

Kontakt Ökrab 0414-285 70kundservice@okrab.se

Här kan du ladda ner det första informationsbrevet.