Dricksvattenledning till Ystad klar
Arbetet med ledningen som ska koppla samman dricksvattennätet i Simrishamns kommun med Ystads kommun är klar. Det nya vattnet förväntas kunna levereras efter årsskiftet då kunderna kan förvänta sig ett mjukare vatten.
- Vi har jobbat i drygt 1,5 år med att gräva ner den överföringsledning mellan Fröslöv och Borrby, som möjliggör att Simrishamn ska kunna köpa vatten av Ystad vid förbrukningstoppar. Kunder kan dessutom förvänta sig et mjukare vatten året runt utan bevattningsförbud, som tidigare har varit nödvändiga. Dessutom är ledningen dimensionerad för en ännu högre kapacitet om behovet uppstår i framtiden. Fram till årsskiftet ska anläggningarna finjusteras och vattenprover ska tas innan vi kan distribuera det nya vattnet, säger Anand Andersson, gruppchef på Österlen VA.
Det nya vattnet kommer att distribueras till kunder som är anslutna till det kommunala ledningsnätet i Borrby, Sandby, Östra Hoby, Skillinge, Örnahusen och hela kuststräckan mot kommungränsen vid Mälarhusen.
- Vattnet kommer att hålla en mer stabil kvalitet efter påkoppling av vatten från Ystad. Tidigare har vi ibland behövt hämta grundvatten från flera mindre vattenverk i kommunen, när vattenförbrukningen varit hög vilket har påverkat vattenkvaliteten som då blivit hårdare och med mer sulfat, säger Jessica Lerstorp, verksamhetsansvarig för dricksvatten på Österlen VA.
Kontakt
Jessica Lerstorp, verksamhetsansvarig Dricksvatten
Anand Andersson, gruppchef Teknik och projekt
5 tips på hållbar vattenanvändning
Trygg försörjning även på sommaren
Arbetet är en del i den långsiktiga målsättningen att komplettera dricksvattenförsörjningen i Simrishamns kommun med vatten från grannkommuner.
- Ledningsnätet är dimensionerat för normal hushållsförbrukning, men när befolkningen ökar under sommarhalvåret och förbrukningsmönstret ändras blir trycket på våra anläggningar så högt att vi ibland måste utfärda bevattningsförbud. Tack vare den nya ledningen till Ystad är förutsättningarna goda för att ett bevattningsförbud inte kommer att krävas 2024, säger Johan Persson, vd Österlen VA.
Att spara på vatten och att använda vatten hållbart är en av våra absolut viktigaste framtidsfrågor. I Sverige har vi vant oss vid en ovanlig lyx: rent, friskt dricksvatten direkt ur kranen. Vi behöver alla förstå och uppskatta det värdefulla vatt
Rapporten Återanvändning av renat avloppsvatten är resultatet av ett arbete som initierats av Lunds universitet och utförts i samarbete med Österlen VA. Den visar att renat avloppsvatten från Kivik håller så pass bra kvalitet att det kan användas
I vår decemberfakturering har kunder med autogiro fått en felaktig faktura som ser ut att behöva betalas manuellt. När fel